İzmir Akdeniz Bienali kapsamında 1 Mart Cuma günü Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek “Mutfakta, Tarımda ve Turizmde Akdeniz Mutfak Kültürü” başlıklı söyleşide Dr. Öğr. Üyesi Betül Öztürk moderatörlüğünde konuşmacılar Dr. Ayşegül Selçuki, Bilge Keykubat, Dr. Öğr. Üyesi Gözde Türköz Bakırcı ve Resmiye Dinlenmez, aynı suyun etrafında kurulmuş sofrayı kültürel miras, tarım, gastronomi ve turizm odağından değerlendirmeye davet ediyor.

UNESCO’nun somut olmayan miras listesinde yer alan, yemek kültürüne saygı duyan hatta ona hürmet eden bir mutfaktır Akdeniz mutfağı. Kültür ve turizm yönetmeni Dr. Ayşegül Selçuki Akdeniz mutfağı kültürel mirasını, ziraat mühendisi Bilge Keykubat bu mutfağı oluşturan tarımsal ürünleri, gastronomi ve mutfak sanatları bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Gözde Türköz Bakırcı Akdeniz gastronomisini, turizm yöneticisi Resmiye Dinlenmez Akdeniz mutfak kültürünün turizmdeki yeri ve önemini ele alacaklar. Dr. Öğr. Üyesi Betül Öztürk moderatörlüğünde konuşmacılar “Tarımdan sağlığa kültürel mirasından turizme Akdenizleşme nedir?” sorusunun yanıtını anlatıp, tartışacaklar.

 

 

Ayşegül Selçuki Uysal

Ayşegül Selçuki Uysal lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümünde tamamlamıştır. Daha sonra yüksek lisansını Avrupa Birliği Bursu ile Ekonomi ve Kültürel Mirası Değerlendirme alanında İtalya Sicilya Catania Üniversitesi’nde yapmıştır. Doktora çalışmasını ise Ege Üniversitesi Klasik Arkeoloji bölümünde Arkaik Dönemde İonia ve Batı Akdeniz arasındaki Denizaşırı Faaliyetler başlığında gerçekleştirdiği çalışma ile bitirmiştir. Fransızca, İngilizce ve İtalyanca bilen yazar, aynı zamanda Profesyonel Turist Rehberidir ve çocuklar ile gerçekleştirdiği kültürel mirası anlama atölyeleri ile hem imkanı olmayan çocuklara ulaşmakta hem de yeni nesile yaratıcı drama yöntemi ile kültür bilinci farkındalığı üzerine çalışmaktadır. İzmir Ticaret Odası çatısı altında hizmet veren İzmir Ticaret Tarihi Müzesi’nde İzmir Ticaret Tarihi Muzesi ve Kültür ve Turizm Yönetmeni unvanı ile 20 yıldır müzeolog ve arkeolog olarak profesyonel çerçevede görevini sürdürmektedir.

 

Bilge Keykubat

Ziraat mühendisi, tarım ve gıda yazarıdır. İzmir Ticaret Borsası Araştırma ve Piyasa Geliştirme Müdürlüğü Sektör Geliştirme Yönetmeni ve İzmir Ticaret Borsası Tarım İletişim Danışmanı olarak çalışmaktadır. 2015 Yılından itibaren İzmir Ticaret Borsası Zeytinyağı Tadım Panelistidir. Çok uzun yıllardır zeytinyağı ve Şarap duyusal analiz eğitimleri vermektedir. Tarım ve Gıda Yazarı olarak pek çok yerel ve ulusal gazete ve dergide yazılar yazmaktadır. Apelasyon E Dergi Tarım ve Gastronomi dergisi kurucularındandır ve derginin Genel Yayın Yönetmenidir.

Uzun yıllardır Köy-TV ekranlarında yayınlanan Zeytin Takvimi Programını ve Tarımdan Gastronomi Programını sunmaktadır. Tarım, gıda, gastronomi, çevre ile ilgili pek çok etkinlik ve programda moderatörlükler ve konuşmalar yapmaktadır.

Tarım, gıda ve gastronomi ile ilgili genç girişimciler ve Startup firmalarına mentörlük yapmaktadır

 

Gözde Türköz Bakırcı

İlkokul, Ortaokul ve Lise öğrenimini İzmir’de görmüştür. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünden 2001 yılında mezun olmuştur. 2010 yılında, aynı bölümde yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlayarak doktor unvanını almıştır. 2001-2016 yılları arasında gıda alanında faaliyet gösteren kuruluşlarda yöneticilik görevleri ile birlikte gıda bilimi alanında araştırmalarını sürdürmüştür. 2016 yılında, Dokuz Eylül Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde öğretim üyesi olarak başladığı akademik görevine devam etmektedir. Mutfak kültürü ve sürdürülebilirlik, yöresel gıdalar, nörogastronomi, beslenme ve gıda bilimi üzerine çalışmalar yapmaktadır.

 

Resmiye Dinlenmez

Resmiye Dinlenmez, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji-Botanik bölümü ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi Turizm Seyahat Acentesi işletmeciliği mezunudur. Turizm sektöründe yaklaşık 35 yıllık deneyime sahip olan Dinlenmez, 33 yıldır Anadolu’daki kültür rotalarına odaklanan İzmir merkezli bir turizm acentesinin sorumlu müdürü ve sahibidir. Acentesi ile arkeoloji, gastronomi, doğa ve trekking, flora ve tekne turlarının yanı sıra İzmir içi sinagoglar, kiliseler turları düzenlemektedir. Gastronomi turizmi konusunda, Antikçağ yemekleri, Hitit yemekleri, Roma yemekleri, şarap rotaları, Anadolu kentleri yemek turları, Sefarad yemekleri, Levanten yemekleri rotaları ile öncü olmuştur.

 

Betül Öztürk

Uzmanlığını kimya alanında tamamlayan Dr. Betül Öztürk 2014 yılından günümüze kadar Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde öğretim üyesi olarak görev almaktadır. Analitik Kimya anabilim dalında Kemometri üzerine araştırmaları bulunan Dr. Öğretim Üyesi. Betül Öztürk, gıda kimyasında yer alan çalışmalarına, gastronomi üzerine de olan araştırmalarını da ekleyerek devam etmektedir. Gıda tasarımı, duyusal özellikler ve ölçümleri ,ürün tasarımı ve geliştirme, mutfak kültürü üzerine projeler geliştirerek bilimsel araştırmalarını genişletmektedir. İzmir ve Ege mutfak kültürünü yansıtan Ege Otları ve İzmir Mutfak Kültürü kitaplarının yazarıdır.