Mutfakta, Tarımda ve Turizmde Akdeniz Mutfak Kültürü Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi 01.03.2024 18.30

İzmir Akdeniz Bienali kapsamında 1 Mart Cuma günü Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek “Mutfakta, Tarımda ve Turizmde Akdeniz Mutfak Kültürü” başlıklı söyleşide Dr. Öğr. Üyesi Betül Öztürk moderatörlüğünde konuşmacılar Dr. Ayşegül Selçuki, Bilge Keykubat, Dr. Öğr. Üyesi Gözde Türköz Bakırcı ve Resmiye Dinlenmez, aynı suyun etrafında kurulmuş sofrayı kültürel miras, tarım, gastronomi ve turizm odağından değerlendirmeye davet ediyor.

UNESCO’nun somut olmayan miras listesinde yer alan, yemek kültürüne saygı duyan hatta ona hürmet eden bir mutfaktır Akdeniz mutfağı. Kültür ve turizm yönetmeni Dr. Ayşegül Selçuki Akdeniz mutfağı kültürel mirasını, ziraat mühendisi Bilge Keykubat bu mutfağı oluşturan tarımsal ürünleri, gastronomi ve mutfak sanatları bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Gözde Türköz Bakırcı Akdeniz gastronomisini, turizm yöneticisi Resmiye Dinlenmez Akdeniz mutfak kültürünün turizmdeki yeri ve önemini ele alacaklar. Dr. Öğr. Üyesi Betül Öztürk moderatörlüğünde konuşmacılar “Tarımdan sağlığa kültürel mirasından turizme Akdenizleşme nedir?” sorusunun yanıtını anlatıp, tartışacaklar.

 

 

Ayşegül Selçuki Uysal

Ayşegül Selçuki Uysal lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümünde tamamlamıştır. Daha sonra yüksek lisansını Avrupa Birliği Bursu ile Ekonomi ve Kültürel Mirası Değerlendirme alanında İtalya Sicilya Catania Üniversitesi’nde yapmıştır. Doktora çalışmasını ise Ege Üniversitesi Klasik Arkeoloji bölümünde Arkaik Dönemde İonia ve Batı Akdeniz arasındaki Denizaşırı Faaliyetler başlığında gerçekleştirdiği çalışma ile bitirmiştir. Fransızca, İngilizce ve İtalyanca bilen yazar, aynı zamanda Profesyonel Turist Rehberidir ve çocuklar ile gerçekleştirdiği kültürel mirası anlama atölyeleri ile hem imkanı olmayan çocuklara ulaşmakta hem de yeni nesile yaratıcı drama yöntemi ile kültür bilinci farkındalığı üzerine çalışmaktadır. İzmir Ticaret Odası çatısı altında hizmet veren İzmir Ticaret Tarihi Müzesi’nde İzmir Ticaret Tarihi Muzesi ve Kültür ve Turizm Yönetmeni unvanı ile 20 yıldır müzeolog ve arkeolog olarak profesyonel çerçevede görevini sürdürmektedir.

 

Bilge Keykubat

Ziraat mühendisi, tarım ve gıda yazarıdır. İzmir Ticaret Borsası Araştırma ve Piyasa Geliştirme Müdürlüğü Sektör Geliştirme Yönetmeni ve İzmir Ticaret Borsası Tarım İletişim Danışmanı olarak çalışmaktadır. 2015 Yılından itibaren İzmir Ticaret Borsası Zeytinyağı Tadım Panelistidir. Çok uzun yıllardır zeytinyağı ve Şarap duyusal analiz eğitimleri vermektedir. Tarım ve Gıda Yazarı olarak pek çok yerel ve ulusal gazete ve dergide yazılar yazmaktadır. Apelasyon E Dergi Tarım ve Gastronomi dergisi kurucularındandır ve derginin Genel Yayın Yönetmenidir.

Uzun yıllardır Köy-TV ekranlarında yayınlanan Zeytin Takvimi Programını ve Tarımdan Gastronomi Programını sunmaktadır. Tarım, gıda, gastronomi, çevre ile ilgili pek çok etkinlik ve programda moderatörlükler ve konuşmalar yapmaktadır.

Tarım, gıda ve gastronomi ile ilgili genç girişimciler ve Startup firmalarına mentörlük yapmaktadır

 

Gözde Türköz Bakırcı

İlkokul, Ortaokul ve Lise öğrenimini İzmir’de görmüştür. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünden 2001 yılında mezun olmuştur. 2010 yılında, aynı bölümde yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlayarak doktor unvanını almıştır. 2001-2016 yılları arasında gıda alanında faaliyet gösteren kuruluşlarda yöneticilik görevleri ile birlikte gıda bilimi alanında araştırmalarını sürdürmüştür. 2016 yılında, Dokuz Eylül Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde öğretim üyesi olarak başladığı akademik görevine devam etmektedir. Mutfak kültürü ve sürdürülebilirlik, yöresel gıdalar, nörogastronomi, beslenme ve gıda bilimi üzerine çalışmalar yapmaktadır.

 

Resmiye Dinlenmez

Resmiye Dinlenmez, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji-Botanik bölümü ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi Turizm Seyahat Acentesi işletmeciliği mezunudur. Turizm sektöründe yaklaşık 35 yıllık deneyime sahip olan Dinlenmez, 33 yıldır Anadolu’daki kültür rotalarına odaklanan İzmir merkezli bir turizm acentesinin sorumlu müdürü ve sahibidir. Acentesi ile arkeoloji, gastronomi, doğa ve trekking, flora ve tekne turlarının yanı sıra İzmir içi sinagoglar, kiliseler turları düzenlemektedir. Gastronomi turizmi konusunda, Antikçağ yemekleri, Hitit yemekleri, Roma yemekleri, şarap rotaları, Anadolu kentleri yemek turları, Sefarad yemekleri, Levanten yemekleri rotaları ile öncü olmuştur.

 

Betül Öztürk

Uzmanlığını kimya alanında tamamlayan Dr. Betül Öztürk 2014 yılından günümüze kadar Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde öğretim üyesi olarak görev almaktadır. Analitik Kimya anabilim dalında Kemometri üzerine araştırmaları bulunan Dr. Öğretim Üyesi. Betül Öztürk, gıda kimyasında yer alan çalışmalarına, gastronomi üzerine de olan araştırmalarını da ekleyerek devam etmektedir. Gıda tasarımı, duyusal özellikler ve ölçümleri ,ürün tasarımı ve geliştirme, mutfak kültürü üzerine projeler geliştirerek bilimsel araştırmalarını genişletmektedir. İzmir ve Ege mutfak kültürünü yansıtan Ege Otları ve İzmir Mutfak Kültürü kitaplarının yazarıdır.

 

Söyleşi: Sudan Bize Bakanlar Casa Italia (İtalya Evi) 21.02.2024 18.00

İzmir Akdeniz Bienali kapsamında 21 Şubat Çarşamba günü İtalya Evi’nde gerçekleşecek “Sudan Bize Bakanlar” başlıklı söyleşide Nazlan Ertan moderatörlüğünde Nermin Sena Özger, Güzel Yücel Gier ve Uğur Engin Deniz bir araya geliyor. Konuşmacılar bilimi ve deneyimi yeni medya sanatının olanaklarıyla harmanlayan alan çalışmalarında bizleri birlikte suya bakmaya davet ediyor.

Antropojenik (insan kaynaklı) etkilere bir canlı türünü daha -yok olma pahasına- maruz bıraktığımız zincirleme olaylar, yalnızca temiz sularda üreyebilen deniz çayırlarının geleceği için asıl tehlikenin bizler olduğunu gösteriyor.

Bu söyleşide tasarımcı, sualtı sanatçısı, dalış eğitmeni Nermin Sena Özger, deniz biyoloğu
Güzel Yücel Gier ve yeni medya ve biyo sanatçısı Uğur Engin Deniz
Akdeniz’de yaşayan bir tür olan deniz çayırlarının yarattığı ekosistem ile ilgili yaptıkları araştırmalar ve ortaya çıkan ürünlerin üretim süreçlerini anlatıp, tartışacak.

 

Doç. Dr. Güzel Yücel-Gier

Pınar Deniz Ürünleri AŞ’ye ait çipura ve levrek kuluçkahane tesislerinde uzman olarak çalıştıktan sonra Ziraat Bankası Su ürünleri Kredileri Müdürlüğü’nde teknik müdür yardımcısı olarak görev yapmıştır. Turkuaz Su Ürünleri AŞ’a ait levrek ve çipura balığı kuluçkahanesini kurarak genel müdür olarak çalışmıştır. 15 yıllık özel ve devlet sektöründe iş tecrübesinden sonra 1998 yılından itibaren, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Canlı Deniz Kaynakları Programında, ekosistem yaklaşımlı su ürünleri yetiştiriciliği, yetiştiricilik ile çevre etkileşimi, kıyı bölgeleri yönetimi ile bütünleşmesi, sulakalanlar, Posidonia oceanica haritalandırılması konusunda çalışmaları devam etmektedir. Pek çok ulusal ve uluslararası projede yürütücü ve araştırmacı olarak çalışmış olup, konusu ile ilgili konferans ve çalıştayların düzenlenmesinde görev yapmıştır. Yine ulusal ve uluslararası (FAO-IUCN) düzeyde çeşitli kılavuzların ve kitaplarının hazırlanması ve geliştirilmesinde yer almış olup konusu ile ilgili birçok bilimsel makalesi bulunmaktadır. Ayrıca bilim ve sanat konusunda deneyimsel çalışmaları devam etmektedir.

 

Uğur Engin Deniz

Uğur Engin Deniz, 1979 İstanbul doğumlu yeni medya ve biyo sanatçıdır. Lisansını ODTÜ’de fizik üzerine okurken GİSAM’da eğitim aldığı süreçte Ulus Baker ve Thomas Balkenhol’un etkisiyle deneysel sinema ve vidyo sanatını araştırmaya başladı. Otodidakt bir yaklaşımla bilgisayar grafikleri üzerine uzmanlaştı. 2008’den bu yana çok sayıda enstalasyon, sahne operasyonu ve sergiye katıldı, 3 kişisel sergi düzenledi.

Bilgisayar grafiklerinin geleneksel yöntemlerine ters düşen optik olgular (glitch), karmaşık algoritmaların düzensiz çarpışmalarının yarattığı kendiliğinden ortaya çıkış (emergence) temel üretim yöntemini oluşturur. Bilim felsefesi, teknoloji sosyolojisi ve öngördüğü insan sonrası (posthuman) döneme geçişle bağlantılı kavramlar üzerine yoğunlaşmıştır.

 

Nermin Sena Özger

Nermin Sena Özger, eserlerinde sualtı dalış deneyimi ve tasarımı birleştiriyor. Yaşar Üniversitesinde sanat ve tasarım alanında doktorasına devam eden sanatçı, aynı zamanda üniversitede ders de veriyor. Özger ileri dönüşüm ve sürdürülebilirlik kavramlarını çarpıcı bir şekilde yansıtabilmek amacıyla aktif katılımcı odaklı sergileme teknikleri üzerine çalışıyor. Sanatçı, 2017’de, fotoğraf ve videolarla, mercan resiflerinin sömürülmesini anlatan bir uygulama gerçekleştirdi. Şu an midye kabuklarının ileri dönüşümünü sağlayarak su altında bir alan tasarımı üzerine çalışıyor.

 

Nazlan Ertan

Nazlan Ertan, muhabirlikten kurumsal ilişkiler direktörlüğüne kadar değişen 25 yıllık çeşitli deneyime sahip bir gazeteci ve iletişim uzmanıdır. İş deneyimleri arasında CNN-Türk ve Hürriyet Daily News dahil olmak üzere ulusal ve uluslararası medya, Uluslararası Yol Federasyonu gibi STK’lar, Avrupa Birliği Bakanlığı ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu gibi kurum ve kuruluşlar yer alır. Washington merkezli Al-Monitor’un kültür bölümünün kurucu editörü olan Nazlan, halen Al-Monitor ve Anka News Review’a düzenli yazılar yazıyor.

Söyleşi: Akdeniz’de Bir Uzun Yolculuk Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi 17.02.2024 18.30

İzmir Akdeniz Bienali kapsamında 17 Şubat Cumartesi günü Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek “Akdeniz’de Bir Uzun Yolculuk” başlıklı söyleşide Doç. Dr. Ahmet Uhri ve Yaşar Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Kahyaoğlu bir araya geliyor.

Bu söyleşide bir diller ve kültürler denizi olan Akdeniz’de yapılacak kültürel bir yolculukla uğranılacak limanlar, yolcularının bu denize bakışını değiştirebilir. Zeytin, üzüm ve incir gibi uygarlık yaratmış bitkiler de bu yolculukta eşlikçiniz olacak.

Konser: Impromptu / Rockforms – Söyleşi: Yapay Zekâ ve Doğanın Zekâsı AASSM 10.02.2024

10.02.2024 – Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, Küçük Salon

 

Impromptu / Rockforms – Görsel-İşitsel Konser

Kaan Bulak & Ali M. Demirel

 

Impromptu

Kaan Bulak‘ın ilk albümü ‘Impromptu’ müzikal ana odaklanıyor. Albümün ilk bölümü olan 16 Impromptus, tek seferde kaydedilen doğaçlama piyano parçalarından oluşuyor. Anın dışında, herhangi bir hazırlık olmadan, müzik dağınık kümeler, atonal polifoni olarak ortaya çıktı ve oryantal bir dokunuşla melodik armonilerle sonuçlandı. Bulak, 4 Repromptus’u yaratarak bu anı yeniden yaşadı – sadece 16 Impromptus’tan örnekler kullanan dört elektroakustik parça. Böylece albüm, tek bir an üzerine iki perspektifin birleştirilmesiyle oluşturuldu.

 

Rockforms

Ali M. Demirel‘in ‘Rockforms’ serisinin konusu kıyı coğrafyası, yani okyanus ve kara arasındaki dinamik ara yüzün incelenmesidir. Kaya formu görüntüleri Barbara Klein ile birlikte Avustralya’da bir saha gezisi sırasında Cape Otway sahilinde çekilmiştir. Sanatçı, dünyanın dört bir yanından çektiği farklı deniz manzaralarını üst üste bindirerek, katı ve sıvı formlara bakıyor, birbirlerine nasıl benzediklerini ve birbirlerini nasıl şekillendirdiklerini yorumluyor. Bu seri iki farklı varlık biçiminin zamansız ilişkisine adanmıştır.

Sahnede her iki kavram çarpışır ve açık sonuçlarla birbirlerine ilham verir. Piyano doğaçlamaları ve ses manzaraları görsel deneyime bağlı olabilir ve bunun tersi de geçerlidir. Canlı konser, her biri kendi dilinde bir diyaloğa adım atan iki sanatçıdan oluşuyor.

 

Kaan Bulak

Besteci ve piyanist Kaan Bulak beste yapıyor, sahnede performans sergiliyor ve sonik deneyimler yaratıyor. Kaan Bulak 1991 yılında Aachen’da (Almanya) doğdu ve çocukluğunu 5 yaşında piyano çalmaya başladığı İstanbul’da geçirdi. Bulak, Stuttgart’taki (Almanya) lise eğitimi sırasında Andrej Jussow’un öğrencisi olarak piyano başında büyüdü. Bir piyanist olarak planlarını sürdürmek yerine, matematik ve ekonomiye bazı sapmalardan sonra, ses mühendisliği okudu ve ardından Berlin Sanat Üniversitesi’nde ses sanatı ve kompozisyon alanında yüksek lisans yaptı. Bulak, 2018’den 2020’ye kadar Beethoven jübilesi için #bebeethoven’ın bursiyeriydi. Bu süre zarfında Augmented Piano konseptini araştırdı, ZKM Karlsruhe’de misafir sanatçı olarak birkaç elektro-akustik eser yazdı ve kaydetti. 

İki memleketi olan İstanbul ve Berlin’den etkilenen Bulak, coğrafi ve kültürel sınırların ötesinde kendine özgü besteleme yöntemini buldu. Benzer bir şekilde, Bulak akustik ve elektronik enstrümanlar arasındaki ayrımları göz ardı ediyor ve kendi elektro-akustik topluluğu ile yeni eserler ve erken dönem müzik düzenlemeleri gerçekleştiriyor. Martion Audiosysteme ile işbirliği içinde Bulak, klasik enstrümanları güçlendirmek için 360° hoparlör ‘Lynch’i geliştirdi. Bulak’ın müziği bugüne kadar Philharmonie Berlin, Opernhaus Zürich, Elbphilharmonie Hamburg, Verbier Festivali, LSO St. Luke’s London, Şerefiye Sarnıcı İstanbul, Konzerthaus Dortmund, Konzerthaus Berlin, Schloss Elmau, ZKM Karlsruhe, Sónar İstanbul, Beethovenfest Bonn, Podium Festival, XJazz Berlin & İstanbul gibi sahnelerde sunuldu. Bulak sahnede, stüdyoda ve kayıtlarda Ali M. Demirel, Tarik Barri, Sarah Aristidou, Anastasia Kobekina, Johan Dalene, Robert Lippok, Ricardo Villalobos, Cosmin TRG, Luise Enzian, Taner Akyol Trio, Julien Quentin gibi yelpazenin her yerinden sanatçılarla işbirliği yaptı.

Bulak şu anda Paris’te Cité Internationale des Arts’ta misafir sanatçı olarak yaşamakta ve çalışmakta, orkestra, elektronik ve görseller için operasını yazmaktadır. Ayrıca, Berlin’de görsel-işitsel sanat ve performanslar için bir şirket ve stüdyo olan Feral Note’un kurucusu ve sanat yönetmenidir.

 

Ali M. Demirel

Ali Mahmut Demirel, 1972 yılında Türkiye’de doğmuş, Berlin’de yaşayan bir sanatçıdır. Sanatla ilgilenmeden önce nükleer mühendislik ve mimarlık eğitimi aldı. Demirel, 90’lı yılların başında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Görsel-İşitsel Araştırma Merkezi’nde araştırmacı olarak çalışırken video ve ses çalışmaları yapmaya başladı. 2000’li yıllarda çalışmalarını gerçek zamanlı bilgisayar tarafından üretilen görüntüler üzerine yoğunlaştırdı ve interaktif canlı görsel-işitsel performanslar yaratmaya başladı. Bu dönemin ardından Demirel, ‘Kıyamet Sonrası Ütopyalar’ teması altında bir üçleme ile video enstalasyon çalışmalarına geri döndü. Bu videolar Demirel’in 2018’de Arter İstanbul’daki ‘ISLE’ başlıklı solo sergisini oluşturdu. Son zamanlarda ekoloji, doğa ve miti birbirine bağlayan bir seri üzerinde çalışıyor.

Çalışmalarının sunulduğu yerler arasında Guggenheim Müzesi, New York; Arter, İstanbul; CTM, Berlin; TodaysArt.NL; ifa Galerie, Berlin; ICA, Londra; ACAW, Max Protetch Gallery, New York; Sammlung ESSL, Wien; European Media Art Festival, Osnabruck; Uluslararası Kısa Film Festivali, Hamburg; Sonar Festivali, Barselona; Mutek Festivali, Montreal; Coachella, ABD; Brixton Academy, Londra; L’Olympia, Paris; ADE, Amsterdam; Daimler Contemporary, Berlin; Fotografiska, Stockholm; Fuji Rock Festival, Japonya; Future Music Festival, Avustralya; TimeWarp, Mannheim yer alıyor.

 

Yapay Zekâ ve Doğanın Zekâsı – Söyleşi

Konuşmacılar: Kaan Bulak Ali M. Demirel Can Büyükberber

Moderatör: Ekmel Ertan

 

Ekmel Ertan

Ekmel Ertan küratör, sanatçı ve eğitimci olarak çalışır. Sanat ve teknoloji alanında araştırma, sanatsal üretim ve sergileme yapan, İstanbul’da kurulu BİS Beden İşlemsel Sanatlar Derneği’nin -amber Platform olarak bilinir- kurucusu ve sanat yöneticisidir. 2007’den beri gerçekleştirilmekte olan amber Sanat ve Teknoloji Festivali’nin eşyöneticisi ve küratörüdür. Ertan, sanat ve teknoloji bağlantılı Avrupa Topluluğu destekli uluslararası çok ortaklı birçok projenin yerel koordinatörü veya yöneticiliğini yapmış ve yapmaktadır. Ertan Amerika, Avrupa Ülkeleri ve Türkiye’de fotoğraf ve yeni medya çalışmalarını sergilemiştir.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Elektronik ve Haberleşme mühendisi olarak mezun oldu, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Etkileşimli Medya Tasarımı master derecesini aldı. Türkiye (Netaş), Almanya (Alcatel SEL, Stuttgart) ve Belçika’da (Bell Labs. Alcatel, Antwerp) tasarım mühendisi olarak çalıştı. İstanbul’da 1997-2005 arasında kendi multimedya tasarım şirketini yürüttü. 1999’dan bu yana Bilgi Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi tasarım bölümleri ve İstanbul Teknik Üniversitesi TBT programında multimedya tasarımı, proje geliştirme, tasarım için programlama gibi dersler verdi. 2006-2014 arasında Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde Etkileşim Tasarımı ve son sınıf Proje Stüdyosu derslerini verdi.

 

Can Büyükberber

Can Büyükberber, fiziksel ve dijital alanlar arasındaki sınırları bulanıklaştıran görsel-işitsel deneyimler üzerine çalışan bir görsel sanatçıdır. Çalışmaları sanal / artırılmış gerçeklik, projeksiyon haritalama, jeodezik kubbeler, büyük ölçekli ekranlar ve dijital üretim deneylerinden oluşmaktadır. Sanat, tasarım ve bilime uzanan disiplinler arası bir düşünce tarafından yönlendirilen çalışmaları, insan algısına odaklanır, doğrusal olmayan anlatılar ve ortaya çıkan formlar için yeni yöntemler araştırır. 

San Francisco Art Institute’den Sanat ve Teknoloji Yüksek Lisans Derecesini Fulbright Araştırmacısı olarak alan ve Autodesk Pier 9 ve Adobe’nin AR Sanatçı programlarına seçilen Büyükberber’in eserleri; aralarında ZKM (Karlsruhe), Ars Electronica (Linz), SAT (Montreal), Sonar D + (Barcelona), Dolby Gallery, California Academy of Sciences, Exploratorium (San Francisco) Signal Festival (Prag), Akbank Sanat (İstanbul), Art Futura (Roma), BFI Film Festival (London) MUTEK.JP (Tokyo), ZeroSpace (New York) dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki müzelerde, galerilerde ve medya sanat festivallerinde sergilenmiş, Grammy Ödüllü Rock grubu Tool, Shigeto ve Çek Filarmoni Orkestrası gibi müzisyenlerle işbirlikleri yapmıştır.