İzmir Akdeniz Bienali kapsamında 21 Şubat Çarşamba günü İtalya Evi’nde gerçekleşecek “Sudan Bize Bakanlar” başlıklı söyleşide Nazlan Ertan moderatörlüğünde Nermin Sena Özger, Güzel Yücel Gier ve Uğur Engin Deniz bir araya geliyor. Konuşmacılar bilimi ve deneyimi yeni medya sanatının olanaklarıyla harmanlayan alan çalışmalarında bizleri birlikte suya bakmaya davet ediyor.

Antropojenik (insan kaynaklı) etkilere bir canlı türünü daha -yok olma pahasına- maruz bıraktığımız zincirleme olaylar, yalnızca temiz sularda üreyebilen deniz çayırlarının geleceği için asıl tehlikenin bizler olduğunu gösteriyor.

Bu söyleşide tasarımcı, sualtı sanatçısı, dalış eğitmeni Nermin Sena Özger, deniz biyoloğu
Güzel Yücel Gier ve yeni medya ve biyo sanatçısı Uğur Engin Deniz
Akdeniz’de yaşayan bir tür olan deniz çayırlarının yarattığı ekosistem ile ilgili yaptıkları araştırmalar ve ortaya çıkan ürünlerin üretim süreçlerini anlatıp, tartışacak.

 

Doç. Dr. Güzel Yücel-Gier

Pınar Deniz Ürünleri AŞ’ye ait çipura ve levrek kuluçkahane tesislerinde uzman olarak çalıştıktan sonra Ziraat Bankası Su ürünleri Kredileri Müdürlüğü’nde teknik müdür yardımcısı olarak görev yapmıştır. Turkuaz Su Ürünleri AŞ’a ait levrek ve çipura balığı kuluçkahanesini kurarak genel müdür olarak çalışmıştır. 15 yıllık özel ve devlet sektöründe iş tecrübesinden sonra 1998 yılından itibaren, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Canlı Deniz Kaynakları Programında, ekosistem yaklaşımlı su ürünleri yetiştiriciliği, yetiştiricilik ile çevre etkileşimi, kıyı bölgeleri yönetimi ile bütünleşmesi, sulakalanlar, Posidonia oceanica haritalandırılması konusunda çalışmaları devam etmektedir. Pek çok ulusal ve uluslararası projede yürütücü ve araştırmacı olarak çalışmış olup, konusu ile ilgili konferans ve çalıştayların düzenlenmesinde görev yapmıştır. Yine ulusal ve uluslararası (FAO-IUCN) düzeyde çeşitli kılavuzların ve kitaplarının hazırlanması ve geliştirilmesinde yer almış olup konusu ile ilgili birçok bilimsel makalesi bulunmaktadır. Ayrıca bilim ve sanat konusunda deneyimsel çalışmaları devam etmektedir.

 

Uğur Engin Deniz

Uğur Engin Deniz, 1979 İstanbul doğumlu yeni medya ve biyo sanatçıdır. Lisansını ODTÜ’de fizik üzerine okurken GİSAM’da eğitim aldığı süreçte Ulus Baker ve Thomas Balkenhol’un etkisiyle deneysel sinema ve vidyo sanatını araştırmaya başladı. Otodidakt bir yaklaşımla bilgisayar grafikleri üzerine uzmanlaştı. 2008’den bu yana çok sayıda enstalasyon, sahne operasyonu ve sergiye katıldı, 3 kişisel sergi düzenledi.

Bilgisayar grafiklerinin geleneksel yöntemlerine ters düşen optik olgular (glitch), karmaşık algoritmaların düzensiz çarpışmalarının yarattığı kendiliğinden ortaya çıkış (emergence) temel üretim yöntemini oluşturur. Bilim felsefesi, teknoloji sosyolojisi ve öngördüğü insan sonrası (posthuman) döneme geçişle bağlantılı kavramlar üzerine yoğunlaşmıştır.

 

Nermin Sena Özger

Nermin Sena Özger, eserlerinde sualtı dalış deneyimi ve tasarımı birleştiriyor. Yaşar Üniversitesinde sanat ve tasarım alanında doktorasına devam eden sanatçı, aynı zamanda üniversitede ders de veriyor. Özger ileri dönüşüm ve sürdürülebilirlik kavramlarını çarpıcı bir şekilde yansıtabilmek amacıyla aktif katılımcı odaklı sergileme teknikleri üzerine çalışıyor. Sanatçı, 2017’de, fotoğraf ve videolarla, mercan resiflerinin sömürülmesini anlatan bir uygulama gerçekleştirdi. Şu an midye kabuklarının ileri dönüşümünü sağlayarak su altında bir alan tasarımı üzerine çalışıyor.

 

Nazlan Ertan

Nazlan Ertan, muhabirlikten kurumsal ilişkiler direktörlüğüne kadar değişen 25 yıllık çeşitli deneyime sahip bir gazeteci ve iletişim uzmanıdır. İş deneyimleri arasında CNN-Türk ve Hürriyet Daily News dahil olmak üzere ulusal ve uluslararası medya, Uluslararası Yol Federasyonu gibi STK’lar, Avrupa Birliği Bakanlığı ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu gibi kurum ve kuruluşlar yer alır. Washington merkezli Al-Monitor’un kültür bölümünün kurucu editörü olan Nazlan, halen Al-Monitor ve Anka News Review’a düzenli yazılar yazıyor.