10.02.2024 – Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, Küçük Salon

 

Impromptu / Rockforms – Görsel-İşitsel Konser

Kaan Bulak & Ali M. Demirel

 

Impromptu

Kaan Bulak‘ın ilk albümü ‘Impromptu’ müzikal ana odaklanıyor. Albümün ilk bölümü olan 16 Impromptus, tek seferde kaydedilen doğaçlama piyano parçalarından oluşuyor. Anın dışında, herhangi bir hazırlık olmadan, müzik dağınık kümeler, atonal polifoni olarak ortaya çıktı ve oryantal bir dokunuşla melodik armonilerle sonuçlandı. Bulak, 4 Repromptus’u yaratarak bu anı yeniden yaşadı – sadece 16 Impromptus’tan örnekler kullanan dört elektroakustik parça. Böylece albüm, tek bir an üzerine iki perspektifin birleştirilmesiyle oluşturuldu.

 

Rockforms

Ali M. Demirel‘in ‘Rockforms’ serisinin konusu kıyı coğrafyası, yani okyanus ve kara arasındaki dinamik ara yüzün incelenmesidir. Kaya formu görüntüleri Barbara Klein ile birlikte Avustralya’da bir saha gezisi sırasında Cape Otway sahilinde çekilmiştir. Sanatçı, dünyanın dört bir yanından çektiği farklı deniz manzaralarını üst üste bindirerek, katı ve sıvı formlara bakıyor, birbirlerine nasıl benzediklerini ve birbirlerini nasıl şekillendirdiklerini yorumluyor. Bu seri iki farklı varlık biçiminin zamansız ilişkisine adanmıştır.

Sahnede her iki kavram çarpışır ve açık sonuçlarla birbirlerine ilham verir. Piyano doğaçlamaları ve ses manzaraları görsel deneyime bağlı olabilir ve bunun tersi de geçerlidir. Canlı konser, her biri kendi dilinde bir diyaloğa adım atan iki sanatçıdan oluşuyor.

 

Kaan Bulak

Besteci ve piyanist Kaan Bulak beste yapıyor, sahnede performans sergiliyor ve sonik deneyimler yaratıyor. Kaan Bulak 1991 yılında Aachen’da (Almanya) doğdu ve çocukluğunu 5 yaşında piyano çalmaya başladığı İstanbul’da geçirdi. Bulak, Stuttgart’taki (Almanya) lise eğitimi sırasında Andrej Jussow’un öğrencisi olarak piyano başında büyüdü. Bir piyanist olarak planlarını sürdürmek yerine, matematik ve ekonomiye bazı sapmalardan sonra, ses mühendisliği okudu ve ardından Berlin Sanat Üniversitesi’nde ses sanatı ve kompozisyon alanında yüksek lisans yaptı. Bulak, 2018’den 2020’ye kadar Beethoven jübilesi için #bebeethoven’ın bursiyeriydi. Bu süre zarfında Augmented Piano konseptini araştırdı, ZKM Karlsruhe’de misafir sanatçı olarak birkaç elektro-akustik eser yazdı ve kaydetti. 

İki memleketi olan İstanbul ve Berlin’den etkilenen Bulak, coğrafi ve kültürel sınırların ötesinde kendine özgü besteleme yöntemini buldu. Benzer bir şekilde, Bulak akustik ve elektronik enstrümanlar arasındaki ayrımları göz ardı ediyor ve kendi elektro-akustik topluluğu ile yeni eserler ve erken dönem müzik düzenlemeleri gerçekleştiriyor. Martion Audiosysteme ile işbirliği içinde Bulak, klasik enstrümanları güçlendirmek için 360° hoparlör ‘Lynch’i geliştirdi. Bulak’ın müziği bugüne kadar Philharmonie Berlin, Opernhaus Zürich, Elbphilharmonie Hamburg, Verbier Festivali, LSO St. Luke’s London, Şerefiye Sarnıcı İstanbul, Konzerthaus Dortmund, Konzerthaus Berlin, Schloss Elmau, ZKM Karlsruhe, Sónar İstanbul, Beethovenfest Bonn, Podium Festival, XJazz Berlin & İstanbul gibi sahnelerde sunuldu. Bulak sahnede, stüdyoda ve kayıtlarda Ali M. Demirel, Tarik Barri, Sarah Aristidou, Anastasia Kobekina, Johan Dalene, Robert Lippok, Ricardo Villalobos, Cosmin TRG, Luise Enzian, Taner Akyol Trio, Julien Quentin gibi yelpazenin her yerinden sanatçılarla işbirliği yaptı.

Bulak şu anda Paris’te Cité Internationale des Arts’ta misafir sanatçı olarak yaşamakta ve çalışmakta, orkestra, elektronik ve görseller için operasını yazmaktadır. Ayrıca, Berlin’de görsel-işitsel sanat ve performanslar için bir şirket ve stüdyo olan Feral Note’un kurucusu ve sanat yönetmenidir.

 

Ali M. Demirel

Ali Mahmut Demirel, 1972 yılında Türkiye’de doğmuş, Berlin’de yaşayan bir sanatçıdır. Sanatla ilgilenmeden önce nükleer mühendislik ve mimarlık eğitimi aldı. Demirel, 90’lı yılların başında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Görsel-İşitsel Araştırma Merkezi’nde araştırmacı olarak çalışırken video ve ses çalışmaları yapmaya başladı. 2000’li yıllarda çalışmalarını gerçek zamanlı bilgisayar tarafından üretilen görüntüler üzerine yoğunlaştırdı ve interaktif canlı görsel-işitsel performanslar yaratmaya başladı. Bu dönemin ardından Demirel, ‘Kıyamet Sonrası Ütopyalar’ teması altında bir üçleme ile video enstalasyon çalışmalarına geri döndü. Bu videolar Demirel’in 2018’de Arter İstanbul’daki ‘ISLE’ başlıklı solo sergisini oluşturdu. Son zamanlarda ekoloji, doğa ve miti birbirine bağlayan bir seri üzerinde çalışıyor.

Çalışmalarının sunulduğu yerler arasında Guggenheim Müzesi, New York; Arter, İstanbul; CTM, Berlin; TodaysArt.NL; ifa Galerie, Berlin; ICA, Londra; ACAW, Max Protetch Gallery, New York; Sammlung ESSL, Wien; European Media Art Festival, Osnabruck; Uluslararası Kısa Film Festivali, Hamburg; Sonar Festivali, Barselona; Mutek Festivali, Montreal; Coachella, ABD; Brixton Academy, Londra; L’Olympia, Paris; ADE, Amsterdam; Daimler Contemporary, Berlin; Fotografiska, Stockholm; Fuji Rock Festival, Japonya; Future Music Festival, Avustralya; TimeWarp, Mannheim yer alıyor.

 

Yapay Zekâ ve Doğanın Zekâsı – Söyleşi

Konuşmacılar: Kaan Bulak Ali M. Demirel Can Büyükberber

Moderatör: Ekmel Ertan

 

Ekmel Ertan

Ekmel Ertan küratör, sanatçı ve eğitimci olarak çalışır. Sanat ve teknoloji alanında araştırma, sanatsal üretim ve sergileme yapan, İstanbul’da kurulu BİS Beden İşlemsel Sanatlar Derneği’nin -amber Platform olarak bilinir- kurucusu ve sanat yöneticisidir. 2007’den beri gerçekleştirilmekte olan amber Sanat ve Teknoloji Festivali’nin eşyöneticisi ve küratörüdür. Ertan, sanat ve teknoloji bağlantılı Avrupa Topluluğu destekli uluslararası çok ortaklı birçok projenin yerel koordinatörü veya yöneticiliğini yapmış ve yapmaktadır. Ertan Amerika, Avrupa Ülkeleri ve Türkiye’de fotoğraf ve yeni medya çalışmalarını sergilemiştir.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Elektronik ve Haberleşme mühendisi olarak mezun oldu, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Etkileşimli Medya Tasarımı master derecesini aldı. Türkiye (Netaş), Almanya (Alcatel SEL, Stuttgart) ve Belçika’da (Bell Labs. Alcatel, Antwerp) tasarım mühendisi olarak çalıştı. İstanbul’da 1997-2005 arasında kendi multimedya tasarım şirketini yürüttü. 1999’dan bu yana Bilgi Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi tasarım bölümleri ve İstanbul Teknik Üniversitesi TBT programında multimedya tasarımı, proje geliştirme, tasarım için programlama gibi dersler verdi. 2006-2014 arasında Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde Etkileşim Tasarımı ve son sınıf Proje Stüdyosu derslerini verdi.

 

Can Büyükberber

Can Büyükberber, fiziksel ve dijital alanlar arasındaki sınırları bulanıklaştıran görsel-işitsel deneyimler üzerine çalışan bir görsel sanatçıdır. Çalışmaları sanal / artırılmış gerçeklik, projeksiyon haritalama, jeodezik kubbeler, büyük ölçekli ekranlar ve dijital üretim deneylerinden oluşmaktadır. Sanat, tasarım ve bilime uzanan disiplinler arası bir düşünce tarafından yönlendirilen çalışmaları, insan algısına odaklanır, doğrusal olmayan anlatılar ve ortaya çıkan formlar için yeni yöntemler araştırır. 

San Francisco Art Institute’den Sanat ve Teknoloji Yüksek Lisans Derecesini Fulbright Araştırmacısı olarak alan ve Autodesk Pier 9 ve Adobe’nin AR Sanatçı programlarına seçilen Büyükberber’in eserleri; aralarında ZKM (Karlsruhe), Ars Electronica (Linz), SAT (Montreal), Sonar D + (Barcelona), Dolby Gallery, California Academy of Sciences, Exploratorium (San Francisco) Signal Festival (Prag), Akbank Sanat (İstanbul), Art Futura (Roma), BFI Film Festival (London) MUTEK.JP (Tokyo), ZeroSpace (New York) dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki müzelerde, galerilerde ve medya sanat festivallerinde sergilenmiş, Grammy Ödüllü Rock grubu Tool, Shigeto ve Çek Filarmoni Orkestrası gibi müzisyenlerle işbirlikleri yapmıştır.